Minden, amit a léböjtről tudni érdemes - Synergy Léböjtház

Minden, amit a léböjtről tudni érdemes

léböjt

„Nézd a böjt mily hatással bír. Gyógyítja a betegségeket, kiűzi a test felesleges nedveit, elűzi a gonosz szellemeket, elátkozza az őrült gondolatokat, világosságot ad az elmének, tisztítja a szívet, gyógyítja a testet és az Isten trónja elé vezeti az embert…“ (Nagy Szent Atanáz alexandriai püspök)


A böjt táplálék nélküli élet, létünk természetes eleme, mely része az állati és az ember világának is. A böjt azt jelenti, hogy a szervezet belső táplálkozással, önszabályozással képes magából megélni, mozgósítani tudja tartalékait és öngyógyító képességét, miközben megtisztítja önmagát.


A léböjt lényege a testi és lelki megtisztulás, olyan a testnek, mint a tavaszi nagytakarítás. Ilyenkor a megnövelt folyadékbevitellel távoznak a szervezetből a kötőszövetben és a belekben felhalmozódott káros salakanyagok és mérgek, a különböző kórokozók és minden más, amire a szervezetnek nincs szüksége. Emellett további pozitív hatásai is vannak:


  • A mérgekkel együtt a plusz kilóink is távoznak, egy hét alatt 4-5kg feleslegtől szabadulhatunk meg,
  • Csökkenhet a magas vérnyomás és normalizálódik a vércukorszint,
  • Megszűnhetnek az emésztési problémáink, újjászületik a bélrendszerünk,
  • Felbomlik az erek falaira lerakódott zsír,
  • Bőrünk feszesebb és tisztább, a hajunk pedig fényesebb lesz,
  • Feltöltődünk energiával és megerősödik az immunrendszerünk,
  • Idegrendszerünk megnyugszik és a mindennapjaink sok szempontból boldogabbak, harmonikusabbak lesznek,
  • Erősödik önfegyelmünk, magabiztosabbá válunk,
  • Javul testi és szellemi erőnlétünk.



FONTOS tudatosítanunk, hogy a léböjt nem fogyókúra – célja a szervezet megtisztítása!


Valójában a léböjtöt csak elkezdeni nehéz, utána már sokkal jobban érzi magát az ember. A kúra alatt a böjtölő lemond a szilárd táplálékokról, tehát nem eszik, csak iszik, a tiszta vízen kívül különféle teákat, teakeverékeket, ill. gyümölcs- és zöldségleveket alaposan átszűrve. A legjobbak természetesen a friss biogyümölcsből és biozöldségből házilag készített levek, de kiváló méregtelenítő ital a kínai zöld tea és a friss vagy szárított csalánlevélből főzött tea is.


A böjtölés ősidők óta elismert és gyakorolt gyógymód volt, Hippokratész szerint az élet meghosszabbítására is alkalmas amit a legfrissebb kutatások is egyre inkább alátámasztani látszanak. A mai világ bőségével ellentétben az elmúlt korokban az emberek gyakran böjtöltek, tisztában voltak böjt testre és lélekre gyakorolt tisztító hatásával és szinte minden világvallás fontos részévé vált a böjtölés amely felkészítette az embereket vallási ünnepeikre. Erről itt olvashat bővebben.


Sokan összetévesztik a böjtölést az éhezéssel, pedig a kettő között nagy különbség van. Az éhezés kényszerű táplálék megvonás, fájdalmas és kellemetlen nélkülözés. A böjt ezzel szemben önkéntes és tudatos cselekvés mely örömet okoz, pozitív élmény mely során jobban megismerjük önmagunkat és közben méregtelenítjük a testünket



A lé-böjt és a lé-lek

A test mellett nem szabad elhanyagolnunk a lelket sem. Fontos odafigyelni a testi tisztulás által felszínre törő lélektani folyamatokra mivel a böjt során gondolataink, tudatunk és érzéseink is megtisztulnak. A léböjt kúra során engedjük el a felgyülemlett gondolatokat, negatív érzelmeket, problémákat és bántó emlékeket. Tapasztalatainkat jegyezzük le egy naplóba, és ha tudjuk, beszéljük meg társunkkal, bizalmasunkkal.


A léböjt ideje alatt iktassuk ki a zavaró tényezőket, pihenjünk, meditáljunk, sétáljunk sokat a friss levegőn, olvassunk, beszélgessünk, érezzük jól magunkat, és ha lehetséges, ne nézzünk televíziót, ne internetezzünk, kapcsoljuk ki telefonjainkat. Legyen ez az idő tényleg csak a miénk.


Tudatosítsuk, hogy a böjt nagyszerű alkalom az életmódunk megváltoztatására. Rávezet bennünket arra, hogy a böjt végeztével se hagyjuk abba az önmagunkkal való törődést.


Jó böjtölést kívánunk! 🙂




Cikkajánló

A méhek világa (More Than Honey)

A filmről… „Ha kipusztulnak a méhek, négy évre rá az emberek is követik majd őket.” (Albert Einstein) Az elmúlt öt év során méhek milliói tűntek el a Föld színéről, látszólag megmagyarázhatatlan okokból. Ha a kis…

Öt további hiba, amit semmiképp se kövess el léböjt során! (2. rész)

A léböjt sok felkészülést és odafigyelést igényel, ugyanis kisebbnek tűnő figyelmetlenségek vagy mulasztások nemcsak a kitűzött célok megvalósulását akadályozhatják, hanem rosszabb esetben rosszullétet, megbetegedést okozhatnak. Ha teheted, mindig konzultálj szakértőkkel vagy csatlakozz vezetett léböjtcsoportokhoz, ahol folyamatos felügyelet alatt…

Kategóriák

Legújabb cikkek

Legolvasottabb cikkek


Érdekel az egészséges életmód?

Értesülj első kézből legfrissebb híreinkről, tanácsainkról, eseményeinkről

[mailerlite_form form_id=1]