Felkészülés a böjtre - böjti hét - felépítő napok - Synergy Léböjtház

Felkészülés a böjtre – böjti hét – felépítő napok

Synergy Léböjt

A böjt előtti tehermentesítés nagyon fontos időszak melyre sokan nem fektetetnek elég nagy hangsúlyt. A legrosszabb amit tehetünk a böjt előtt, hogy kihagyjuk a felkészülést és inkább még többet eszünk mint általában, hogy alaposan „feltankoljunk” a böjt idejére. Akik ezt teszik, intenzív fejfájásra, hányingerre és rosszullétre számíthatnak.

Fontos hogy megértsük: a tudatos felkészülés a böjtölés szerves része mely nagyban megkönnyíti magát a böjtölést. Az étrendre való odafigyelés testünket segíti az átállásban, a lelki felkészülés pedig segít ráhangolódni a ránk váró időszakra és így jóval egyszerűbben átvészelhetjük az esetlegesen felmerülő kríziseket.

A tehermentesítő időszak lehet egy akár egy teljes hét is, a saját érdekünkben azonban legalább a böjt előtti napon tartsuk be az alábbiakat!

Böjt előtti tehermentesítő nap lehet:

  • gyümölcs és zöldség nap – a nap folyamán fogyasszunk kizárólag, lehetőleg az adott évszaknak megfelelő, gyümölcsöt és zöldséget
  • savanyú káposzta nap – csak a sózatlan savanyú káposztát fogyasszunk böjt előtt. Könnyen megeshet, hogy a boltokban ilyet nem találunk és így magunknak kell elkészítenünk.

Tehermentesítő napon csak vizet, levet és gyógyteát igyunk, a kávét és a koffeintartalmú teákat hagyjuk ki!

Ha valaki hosszabb felkészülési időt szeretne rászánni a böjtre, természetesen nem kell egy hétig csak nyerskoszton élnie. Elég, ha csökkenti vagy elhagyja a étrendjéből a húsféléket, ezzel arányosan növeli a gyümölcsök és zöldségek fogyasztását. Igyekezzünk kevesebb sót használni a főzésnél. Igyunk naponta minél több vizet, fogyasszunk gyógyteákat, a kávét és a cigarettát pedig amennyire csak lehet, kerüljük el. A testet fokozatosan kell átengedni a böjtnek. Aki már gyakorlott böjtölő vagy nem idegenkedik a gondolattól, a felkészülési idő alatt is használhatja a bélürítő technikák valamelyikét: ihat sózatlan savanyúkáposzta-levet, vízzel higított alma- ill. szilvalevet, szedhet passzázs sót vagy Glauber sót és használhat beöntést is.

Segít a felkészülésben ha könyveket, blogokat olvasunk a böjtről melyekben mások leírják tapasztalataikat. Mi a következő könyveket ajánljuk figyelmükbe.


A böjti hét

A böjti hét alatt sok folyadékot fogyasztunk, elsősorban tiszta vizet, gyógynövényteákat, ill. gyümölcs- és zöldségleveket. Emellett léböjtházunkban egy kis tál fahéjas mézes zabnyákkal zárjuk a napot, ami a legtöbb böjtölőnknek a nap egyik fénypontját jelenti 🙂

A hét nagy részét a pihenés és a nyugalom tölti ki, de fontos az is hogy mindennap levegőzzünk, sétáljunk, tornázzunk és sportoljunk azért, hogy az izmaink ne épüljenek le és ne gyengüljünk el. A mozgás mellett fontos szerepe van a szaunázásnak is mely nagyban segíti és gyorsítja a testünkben felgyülemlett salakanyagok távozását.

A böjt egyben az önismeret útja is, befelé figyelve utat találhatunk önmagunkhoz, megnyílhat tudatalattink és így érdekes új tapasztalatokat szerezhetünk. Minden kedves böjtölőnknek javasoljuk, hogy vezessen naplót, jegyezze le érzéseit, gondolatait és tapasztalatait. Nagyon érdekes dolgokat tudhatunk meg ilyenkor önmagunkról.

A böjti hét egyik fő célja testünk megtisztítása, elsősorban emésztőrendszerünk, különösképpen a beleink megtisztítása. Ennek több módja van: különféle gyógyteák, Glauber vagy keserű só, savanyú káposztalé vagy beöntés. Ilyenkor a méreganyagok nem csak a beleken keresztül távoznak, de az egész testen keresztül is, például a bőr pórusain vagy szájon át. Nem kell megijedni az ilyenkor fellépő kellemetlenebb szagú izzadástól vagy az esetleges erősebb szájszagtól, ezek mind a tisztulás természetes velejárói és a böjt befejeztével minden helyreáll.

Eddigi tapasztalataink azt mutatják, hogy a böjtölés maga sokkal kellemesebb mint amire a tapasztalatlan böjtölők számítanak. Igaz hogy az első három napban érezhetünk némi éhséget, de ez gyorsan elmúlik, ha pedig megfelelő volt a felkészülés akkor egyáltalán nem jelentkezik. Szintén előfordulhatnak kisebb válságok, hullámvölgyek, lehetnek időszakok melyek során rosszabb a kedvünk, magányra vágyunk de az idő nagy részére éppen az ellenkezője igaz. Böjtölőink sokat beszélgetnek, nagyokat nevetnek, társasjátékoznak, pihennek és élvezik egymás társaságát, a stressz teljes hiányát és azt a nyugalmat és békét melyet léböjtházunk áraszt magából.


A böjt vége

Figyelem, fontos tudatosítanunk, hogy a böjti hét lezárulásával még nem ért véget a böjti folyamat! Miután megtörtük a böjtöt nagy hangsúlyt kell fektetnünk a felépítő napokra melyek során lassan és fokozatosan szoktatjuk vissza szervezetünket a szilárd táplálkozásra. Először csak gyümölcsökkel, zöldségekkel, fehér joghurttal, később gabonafélékkel, majd sótalan ételekkel. Ha nem vagyunk éhesek, ne együnk. Ilyenkor nagyon fontos a mértékletes evés, a minőség sokkal fontosabb a mennyiségnél. A böjt után is ajánlott minden héten egy gyümölcs- vagy zöldségnapot tartani. Ne felejtsük el, hogy a böjt jó a betegségek megelőzésére és az öregedés ellen is.

Vendégeinknek részletes felépítő programot kapnak az utolsó napon, mely biztosítja az optimális átállást.




Cikkajánló

Ebben segíthet a léböjt

Ha eddig azt gondoltad a léböjtről, hogy csak ülsz és éhezel, akkor ez a cikk Neked (is) szól! A léböjt során ugyanis nem a tápanyagokról, hanem a szilárd ételekről mondasz le néhány napra, viszont a…

Így is böjtölhetsz a negyvennapos böjt alatt!

A mai napon, hamvazószerdával kezdődik a negyvennapos nagyböjt, amikor a jelenlegi egyház regulák péntekenként hústilalmat írnak elő, és a napi háromszori étkezésből csak egyszer lakhatunk jól. Akkor se keseredj el, ha ez a munka és…

Kategóriák

Legújabb cikkek

Legolvasottabb cikkek


Érdekel az egészséges életmód?

Értesülj első kézből legfrissebb híreinkről, tanácsainkról, eseményeinkről

[mailerlite_form form_id=1]