Öt további hiba, amit semmiképp se kövess el léböjt során! (2. rész) - Synergy Léböjtház

Öt további hiba, amit semmiképp se kövess el léböjt során! (2. rész)

léböjt

léböjt sok felkészülést és odafigyelést igényel, ugyanis kisebbnek tűnő figyelmetlenségek vagy mulasztások nemcsak a kitűzött célok megvalósulását akadályozhatják, hanem rosszabb esetben rosszullétet, megbetegedést okozhatnak. Ha teheted, mindig konzultálj szakértőkkel vagy csatlakozz vezetett léböjtcsoportokhoz, ahol folyamatos felügyelet alatt tudsz saját méregtelenítésedre koncentrálni. Akár egyedül, akár segítséggel kezdesz bele a kúrába, jó, ha tudod, milyen hibákat kell elkerülnöd.  

Ha nem találkoztál volna kétrészes cikksorozatunk első részével, itt kezdd az olvasást! A hibák egyik cikkben sem fontossági sorrendben szerepelnek; ha teheted, próbáld meg mindegyiket elkerülni. 

1. A gyümölcslevekre helyezed a hangsúlyt 

A gyümölcsök dúskálnak a hasznos vitaminokban és ásványi anyagokban, azonban magas a cukortartalmuk, és vészesen feltolhatják az inzulinszinted, így kevésbé egészségesek, főleg a magas vércukorszinttel rendelkezők számára. Kedvezőbb ára és jellemzően finomabb íze miatt ugyan kényelmesebb gyümölcscentrikus léböjtöt tartani, viszont az egészségjavító célok elérése érdekében jobb, ha az alacsony cukortartalmú zöldségek vannak túlsúlyban az étrendedben.  

A javasolt arány kb. 70, de inkább 80 százalék az alacsony cukortartalmú zöldségek javára. Egy tápanyagban gazdag, cukrot nélkülöző levekhez érdemes többek között brokkolit, kelkáposztát, spenótot, petrezselymet, uborkát, paradicsomot és paprikát választani, a gyümölcsök közül pedig a citrom és a lime is ebbe a körbe tartozik. Az olyan, sok cukrot tartalmazó zöldségek, mint a sárgarépa, a cékla vagy az édesburgonya inkább az étrend kisebb részét tegyék ki például a banán, narancs vagy az erdei gyümölcsök mellett. 

2. Kávét iszol 

Bár azt gondolhatnánk, hogy folyadékként a kávé a léböjt szerves része lehet, sajnos ez nem így van, épp ellenkezőleg: a koffeintartalmú italok gyengítik a böjt hatásosságát, ezért a kúra idejére azt lehetőleg el kell hagyni az étrendből.  

Az ember szervezetét számos étel és ital savasítja (pl. fehér kenyér, tojás, sült ételek, cukor, alkohol) megbolygatva a test harmóniáját, könnyebb célponttá téve azt a betegségeknek. A léböjt során használt zöldségekben rejlő ásványi anyagok (kalcium, nátrium, kálium, magnézium) erősen lúgosító hatásúak, így képesek ellensúlyozni a savasságot, és visszaállítani az egyensúlyt a szervezetben.  

A koffeines italok (kávé, feteke tea) a leginkább savasító italok közé tartoznak, így a zöldséglevek lúgosító hatását könnyen semlegesíthetik, a léböjt hatásossága ellen dolgozva. Ha napi szinten kávézol, akár napi több alkalommal is, nem javasolt az egyik napról a másikra való leállás. Ahogy a böjtre való felkészülés alatt el-elhagyjuk a szilárd táplálékot egy-egy étkezésnél, a kávé esetében is a fokozatosság elve lesz célravezető.  

A kávéadag-csökkentést elkezdheted pár nappal a böjt megkezdése előtt is, de akár hosszú távon is kifizetődő lehet, ha egy egész hónapot hagysz a felkészülésre. Érdemes lehet heti szinten növelni a koffeinmentes kávé mennyiségét a napi adagokban, mígnem az utolsó héten már teljesen elhagyható lesz a koffeines kávé. Ha nem tudsz vagy nem szeretnél lemondani a koffeinről, akkor kávé helyett zöld tea fogyasztása javasolt, ha pedig a kávéról sem, akkor törekedni kell arra, hogy feketén, mindenféle tejtermék vagy cukor/édesítőszer használata nélkül fogyaszd, napi egynél nem többször. 

3. Csak a levektől várod a változást 

Ahogy bármilyen étrendváltás vagy diéta esetében, a léböjtre is igaz, hogy bár önmagában is hozzájárul az egészség javulásához, a maximális hatás elérése érdekében a rendszeres testmozgásra és az elegendő alvásra is oda kell figyelni. Ha azt tapasztalod, hogy hiába tartod be a fenti, léfogyasztással kapcsolatos tippeket, és nem érzel komolyabb változást, érdemes a teljes képet megvizsgálni: a napjaidba szervesen beiktattad-e a testmozgást, és valóban eleget alszol-e.

A Synergy léböjtházban figyelünk arra, hogy vendégeink pihenése kifogástalan legyen; erről többek között a két- és háromágyas szobák kitűnő minőségű antibakteriális, memóriahabos biomatracai, a finn szauna, vagy épp képzett masszőr gondoskodik. Emellett a rendszeres testmozgást is biztosítjuk többek között napi túrák szervezésével vagy közös jógagyakorlatokkal. Szolgáltatásaink listáját itt találod. 

4. Minden mást ugyanúgy csinálsz, mint léböjt előtt 

A kúra alatt jelentősen kevesebb kalóriát veszel magadhoz a szokásoshoz képest, így a testednek is kevesebb energiából kell gazdálkodnia. Ilyenkor figyelned kell arra, hogy ne terheld túl a szervezeted. Mellőzd vagy szüneteltesd a kemény edzéseket, ha teheted, vegyél ki szabadságot vagy kerüld a stresszes munkahelyi helyzeteket, és a ház/kert körüli megterhelő felújítási munkálatokat se erre az időszakra ütemezd be.  

Lehet, azt gondolod, hogy léböjt alatt is képes leszel a megszokott pörgős életmódot folytatni, de a tested a változásra nem biztos, hogy úgy reagál, ahogy elképzelted, és jelezni fogja, hogy lassíts le. Természetesen a napi testmozgásra továbbra is szükség van, de mértékkel, kevésbé megerőltető sportok (pl. séta, jóga, úszás, pilates) formájában, mellette időt szakítva a pihenésre, elmélyülésre. 

5. A léböjt után rögtön visszaállsz a megszokott étrendedre 

Amikor léböjtölsz, az emésztőszerveid a sejtek szintjén regenerálódnak, megtisztulnak, miközben maguk a szervek megemésztendő étel híján megpihennek, hiszen nem kell energiát fektetniük a kiválasztásra, az emésztésre, a tápanyagok lekötésére. A léböjt alatt a szervezet hozzászokik, hogy nem szükséges nagy mennyiségű energiát félretennie erre a tevékenységre, így máshol hasznosíthatja azt. Ha ezt az állapotot egyik napról a másikra töröd meg, a változás derült égből villámcsapásként következik be, és az emésztőrendszer nehezen fog megbirkózni a hirtelen jött feladattal. Ez rövid távú emésztési problémákat okozhat, és eléggé lelassíthatja az anyagcserét.  

Fokozatos visszaállással ezek a kellemetlenségek elkerülhetők; például a böjt lezárása utáni napon érdemes a nyers, esetleg főtt zöldségeknél és gyümölcsöknél maradni, ha nem is folyadék formájában. A következő napokban pedig fokozatosan érdemes visszatérni előbb a könnyebb ételekhez (pl. hal, csirke, magvak), majd mértékkel a magasabb cukor- és zsírtartalmú ételekhez, miközben jó háttérbe szorítani a gabonaféléket, a tejtermékeket, a feldolgozott élelmiszereket vagy az alkoholt. 

Ezen a ponton érdemes elgondolkodni az étrend- vagy akár az életmódváltásról. Egy léböjtkúra nem örökre szól, viszont tökéletes kiindulópont lehet új, egészségesebb étkezési szokások kialakításához. Ha a böjt után közvetlenül visszaállsz a korábban megszokott étrendedre, a befektetett munka kárba veszhet, és ugyanott folytatod, ahol a kúra előtt kezdted. Használd ki a böjt utolsó napjait arra, hogy átgondolod a következő időszakot, megtervezed a következő néhány heti menüdet, listát készítesz a megtartandó/beszerzendő élelmiszerekről, illetve azokról is, amelyektől hosszú távon megszabadulsz. Ha a léböjt után egészségesebbnek, fittebbnek érzed magad, és jobb a közérzeted, csak rajtad múlik, hogy ezeket a változásokat hosszú távon is életed részévé teszed-e. 




Cikkajánló

A méhek világa (More Than Honey)

A filmről… „Ha kipusztulnak a méhek, négy évre rá az emberek is követik majd őket.” (Albert Einstein) Az elmúlt öt év során méhek milliói tűntek el a Föld színéről, látszólag megmagyarázhatatlan okokból. Ha a kis…

Az öt leggyakoribb tévhit a léböjtről

A léböjt globálisan növekvő népszerűségnek örvend, egyre többen tapasztalják meg az egészségre gyakorolt pozitív hatásait és válnak rendszeres böjtölőkké. Ennek ellenére még mindig találkozni tévhitekkel, amelyek vagy elrettenthetnek sokakat a böjtöléstől, vagy rossz irányba terelhetik…

Kategóriák

Legújabb cikkek

Legolvasottabb cikkek


Érdekel az egészséges életmód?

Értesülj első kézből legfrissebb híreinkről, tanácsainkról, eseményeinkről

[mailerlite_form form_id=1]