Gyakran ismételt kérdések a böjtöléssel kapcsolatban - Synergy Léböjtház

Gyakran ismételt kérdések

Nem veszélyes vagy akár életveszélyes a léböjtkúra?

A megfelelő felkészüléssel és körültekintéssel végzett léböjtkúra nem veszélyezteti, sőt nagyban támogatja egészségedet. A különféle online és offline felületeken sajnos sok olyan történetet lehet olvasni, amelyek súlyos problémákkal, akár tragédiával végződtek, ezek oka azonban minden esetben a körültekintés és elővigyázatosság hiánya miatt következtek be. Bármilyen böjtbe is vágsz bele, tisztában kell lenned fizikális állapotoddal, a tűrőképességeddel és az esetleges betegségekkel is. A Synergy Léböjtházban ezért minden vendégünk előzetes orvosi vizsgálaton vesz részt, így kizárva az esetleges kockázatokat, és a kúra folyamán is állandóan figyelemmel kísérjük állapotukat, hogy valóban a kívánt hatást érhesd el.

 

Mit vigyek magammal a Synergy léböjtkúrára?

A Synergy Léböjtházban összkomfortos ellátást biztosítunk számodra, kényelmes öltözéken és fürdőruhán kívül csak az elhivatottságodra és kitartásodra lesz szükséged.

 

Mi a legnagyobb kihívás, amivel böjtölés során találkozhatok?

Meglepő lehet, de tapasztalatunk szerint nem az éhség vagy a saját kétségeid, hanem a külső reakciók jelenthetik a legfőbb kihívást. Általánosságban az emberek nem ismerik megfelelően a böjtölés részleteit, ezért számos előítélet és félelem él a köztudatban. Így a reakciók széles tárházával fogsz találkozni, ha szóba jön a téma: onnantól kezdve, hogy az éhhalállal ijesztgetnek egészen odáig, hogy csak szimplán értelmetlennek látják, hogy ilyen „ókori módszerekkel kínzod magad”. Erre kitűnő megoldás lehet, ha erőt merítesz az elhivatottságodból és a böjttel elérhető előnyökre koncentrálsz, de hasznos lehet, ha olyan emberekkel keresed a kapcsolatot, akik szintén erre vagy hasonló, számos nehézségen átsegítő erőpróbára készülnek.

 

Mire figyeljek oda kezdő böjtölőként?

Ha ránk hallgatsz, a mentális és fizikai felkészülés a zökkenőmentes és eredményes böjtölés kulcsa. Ezért javasoljuk, hogy olvass idevágó inspiráló cikkeket, sikertörténeteket, és legalább egy héttel a böjt kezdete előtt kezdj el diétázni (csökkentsd az elfogyasztott hús-, kávé-, alkohol- és édességmennyiséget, valamint fokozatosan csökkentsd az ételadagodat is), illetve fogyassz sok folyadékot. Amitől viszont óva intenénk, hogy válogatás nélkül kutasd a véleményeket a léböjtről, mert sajnos rengeteg téves információ, rossz böjtölési módszert és rémhír kering, ami miatt sokak fejében torz kép él a böjtről. Ha tehát bármi aggályod, kérdésed, kétséged merülne fel – teljesen természetes dolog, mi is átéltük ezt –, akkor nyugodtan keress meg minket a megadott elérhetőségeinken, és igyekszünk mindenben segítségedre lenni.

 

Ha a böjt olyan hatékony, hogyan lehet mégis, hogy nem ismerik többen és nem terjedt el szélesebb körben?

Tekintve, hogy a böjt jótékony hatásait már időszámításunk előtt felismerték és aktívan használták a gyógyászatban, ez egy igen jó kérdés. Meglátásunk szerint a válasz kétféle lehet:

  1. Ha az ember felől közelítünk, lássuk be, nem épp az önmegtartóztatás a legfőbb erényünk a mai világban. A többség fejében eltúlzott kép él arról, hogy milyen nehéz is egy böjtöt végigcsinálni, a legtöbb embert attól is kitöri a frász, hogy egy hétig ne egyen húst, nemhogy semmilyen szilárd táplálékot. A böjt viszont pont a lemondásról szól, így eléggé szembe megy a mai fogyasztói társadalom képével, ezért érthető, hogy nem kiugró a népszerűsége a reklámokban látott „könnyű módszerekhez” képest.
  2. A tágabb képet nézve pedig érdekes, hogy a nyugati orvostudomány előtérbe kerülésével az egyéb népgyógyászati módszerek háttérbe szorultak, és ugyanez történt a böjttel is. Véleményünk szerint mindezeknek együtt kell érvényesülniük, mindnek megvan a maga szerepe egészségünk védelmében. Amit csak lehet, medikáliák és egyéb mesterséges készítmények nélkül kell megtennünk testi és lelki épségünk megóvásáért – erre szolgál a léböjt.

 

Enyhítheti a fájdalmaimat a böjtölés?

Igen, amennyiben gyulladásos oka van a fájdalomnak, hiszen a böjtnek van egy természetes gyulladáscsökkentő hatása. Az állatvilágban is megfigyelhetjük, hogy betegség idején az állatok elvonulnak, és természetes ösztönüket követve böjtöléssel kúrálják magukat. Ez az ősi ösztön még az emberből sem tűnt el teljesen, gondoljunk csak arra, mennyire lecsökken az étvágyunk egy lázas betegség esetén.

 

Éhezni fogok?

A böjt során valószínűleg éhes leszel – ahogy éhes vagy bármelyik hétköznapon is –, de ha a megfelelő szabályokat betartod, éhezni nem fogsz. Gondolj csak arra, hogy egyrészt a tested nagymennyiségű tartalékot raktároz a zsírszövetekben, amit a böjt során felemészthet, másrészt pedig a léböjt során elfogyasztott zöldség- és gyümölcslevek, teák, levesek bőven elég tápanyagot és vitamint juttatnak szervezetbe. Érdekes módon, ha valaki két hétig gyorskaján él, az valójában alultápláltabb, mint ha két hétig léböjtölne. A gyorskajának ugyanis sokkal kisebb a tápértéke, mint a leveknek, mégsem gondolja senki, hogy az előbbi ember éhezne, hiszen eszik.

 

Bárki böjtölhet?

Ahogy minden más tevékenységnél, a böjtölésnél is megfelelő körültekintésre van szükség az előkészületekben. Például várandós, idős- vagy épp gyerekkorú érdeklődőknek alapvetően csak óvatos, legfeljebb 1-2 napos böjtölés ajánlott. Bizonyos betegségek, illetve gyógyszerek szedése pedig egyenesen kizáró ok lehet. Mindenesetre az alábbi betegségek megléténél ajánljuk előzetes orvosi konzultáció kérését és a felügyelet melletti böjtölést:

  • Szívprobléma, veseelégtelenség
  • Vérkeringési, vérképzőszervi betegségek
  • Diabétesz (Inzulinkezelés mellett)
  • Pajzsmirigy-túlműködés
  • Anémia és kórosan alacsony vérnyomás
  • Epilepszia
  • Szenvedélybetegségek

 

Bármikor nekikezdhetek a böjtnek?

Igen. A hagyományok miatt továbbra is sokan preferálják a téli időszakot, viszont vannak, akik a böjtnapok alatt hamarabb elkezdenek fázni, mint egyébként, ők a nyári időszakot választják szívesebben.

 

Érzelmileg mire számítsak?

A böjt automatikusan magad felé fordítja a figyelmedet. Ez a befelé figyelés segít tisztábban látni a dolgokat, helyre rakni a prioritásokat az életedben, ezáltal nyugodtabb, türelmesebb és kiegyensúlyozottabb lehetsz.

 

Miért fáj a fejem böjtöléskor?

A böjt során a szervezet egy egészen másféle működésre vált át, ami miatt változik a vérnyomás és a metabolizmus, felszabadulnak és távoznak a lerakódott salakanyagok. A fejfájás e folyamat velejárója lehet, a jó hír azonban, hogy 1-2 nap után magától elmúlik. Többéves tapasztalatunk szerint erős fejfájás azoknál fordul elő, akik naponta fogyasztanak koffeint. Így ha a felkészítő időszak alatt fokozatosan csökkented a koffeinbeviteled, jelentősen csökkentheted a böjt első napjai alatt jelentkező fejfájást.

 

Izomból vagy zsírból fogyok böjt alatt?

A testépítés nagy divat, és teljesen érthető, ha nem szeretnéd egy 7 napos böjt miatt elveszíteni hosszú hónapok munkájának eredményét. Szerencsére nem kell ettől félned! A szilárd étel elhagyása után tested nagyjából 1-2 nap alatt átáll a ketózisra, és ekkor már a zsírtartalékaidat kezdi felemészteni.

 

Tornázhatok böjtölés alatt?

Igen, sőt a testmozgás beindítja a vérkeringést, fokozza a böjt jótékony hatásait. A friss levegőn töltött idő elősegíti a test, főleg a tüdő megtisztulását. A jóga fokozza a test rugalmasságát és segít magad felé fordítani a figyelmedet. A túlzott testmozgással azonban vigyázz, mert egyrészt böjt alatt könnyebben kifáradhatsz, másrészt pedig ilyenkor a szervezeted átválthat és a zsír helyett az izomszöveteket kezdi el égetni. Ezek tudatában léböjtkúráink elmaradhatatlan elemei a közös séták és tornák.

 

Mit ihatok böjt alatt?

Vízböjt esetén például, ahogy a neve is elárulja, csak vizet ihatsz, de ez már egy nagyon haladó böjttípus. A léböjt sokkal megengedőbb, ilyenkor víz mellett bátran fogyaszthatsz gyógynövényteákat, zöldségleves levét, zöldség- és gyümölcsleveket is fogyasztunk. Bár nagy lehet a csábítás, de arra figyelj oda, hogy ha „túl jól” sikerül egy gyümölcslé, vagyis túl sűrű lesz, akkor hígítsd fel vagy szűrd át! Ugyanis még egy ilyen túl sűrűre sikerült lé is beindíthatja az emésztést, és ilyenkor kiesik a szervezeted a ketózis állapotából. Általánosságban azt ajánljuk, hogy a koffeintartalmú italok fogyasztását kerüld a böjt alatt, azonban napi 1 csésze zöld teát vagy fekete kávét (szigorúan cukor és tej nélkül) nyugodtan megihatsz.

 

Mi a legnagyobb beteljesülésélmény a böjt alatt?

A lemondásban és az önmegtartóztatásban sokkal nagyobb erő rejlik, mint azt gondolnád. Egy többnapos böjt után úgy érzed, teljes kontroll alá vontad a tested és az életed, és könnyedén meg tudsz szabadulni a felesleges dolgoktól, amik csak visszahúznak a mindennapokban. A böjtölés fényévekkel több, mint szimpla fogyókúra vagy gyógykezelés; ez egy új, boldogabb élet kapuja lehet.

 

Hiányozni fog a kaja?

Teljesen természetes módon az ember naponta többször megéhezik. Ez ugyanúgy megtörténik a böjt alatt is. Azonban meglepődve azt fogod tapasztalni, hogy az elfogyasztott levekkel ugyanúgy jól laksz, mint máskor az ebédeddel. A böjt végére újra megtanulod értékelni a finom ételeket, az ízeket, sőt még magát a rágást is.

Érdekel az egészséges életmód?

Értesülj első kézből legfrissebb híreinkről, tanácsainkról, eseményeinkről

[mailerlite_form form_id=1]