A méhek világa (More Than Honey) - Synergy Léböjtház

A méhek világa (More Than Honey)

Synergy Léböjt Filmajánló: A méhek világa

A filmről…

„Ha kipusztulnak a méhek, négy évre rá az emberek is követik majd őket.” (Albert Einstein)

Synergy Léböjtház filmajánló: A méhek világaAz elmúlt öt év során méhek milliói tűntek el a Föld színéről, látszólag megmagyarázhatatlan okokból. Ha a kis állatok radikális fogyása tovább folytatódik, az a bolygó egész élővilágára, így az emberiségére is hatással lesz: az általunk elfogyasztott élelmiszerek több mint harmada a méhek beporzásától függ.

Az Oscar-jelölt és a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon több díjjal kitüntetett Markus Imhoof nagyszabású természetfilmje lenyűgöző, soha nem látott felvételek segítségével mutatja be a méhek életét és a mi mindennapjainkra gyakorolt hatásukat. Imhoof a műfajban rendkívül magasnak számító, 2 millió eurós költségvetésből forgathatott, melynek minden fillére meglátszik a vásznon: a rendező stábjával bejárta az egész világot, és számtalan szakértőt megszólaltatva nem riadt vissza attól sem, hogy ellentmondó véleményeket ütköztessen egymással. (http://mozinezo.hu/filmek/a-mehek-vilaga-more-than-honey-2013.mozi)

 

A méhek világa egyszerre gyönyörű és elgondolkodtató, látványos dokumentumfilm minden korosztály számára. A méhek életét mutatja be kaptáron kívül és belül. Az erőteljes képi megjelenítés, az éles színek és a remek közelítés teszik olyan érdekessé, látványossá a filmet, mely minden bizonnyal odaláncolja a nézőt a képernyőhöz. 

A film rávilágít arra, hogy milyen fontosak a méhek a világ és főleg az emberek számára, hiszen méhek nélkül az emberiség sem létezhetne jelenlegi formájában. A néző elé tárja a méhek belső életét a születéstől a szaporodáson keresztül a pusztulásig. Bemutatja, milyen képességei vannak a méheknek, mennyire okosak, hogyan kommunikálnak egymással és adják át az információkat, továbbá azt, hogyan él egy raj, mint egy nagy elő organizmus. Megtudhatjuk azt is, hogy az emberi tényező mennyiben befolyásolja a méhek életét és generációit, azt, hogyan állnak a méhészek a méheikhez, és hogy melyek azok a tényezők, melyek veszélyeztetik a méhcsaládokat.    

Mindezt (a méhek és a méz útját) több nézőpontból láthatjuk. Az egyik ilyen egy idős bácsi története, aki a hegyek között, a természetben hagyományosan tartja a méheit és a lehető legkisebb mértékben avatkozik az életükbe. Egy másik nézőpont egy utazó méhész életén keresztül láttatja a méhek világát, aki nagytermelőnek számít a méziparban és a méhek életét teljes mértékben az ember irányítása alá vonta. Egy harmadik történetben egy amerikai méhész rávilágít a szelíd és a vadméhek közti különbségekre, illetve a tőlük származó méz minőségére. 

A film bemutatja azokat a területeket Kínában, ahol a vegyi szennyeződéseknek köszönhetően már nincs méh, és azt, hogy az emberek hogy próbálják a méheket helyettesíteni a beporzásnál – inkább kevesebb, mint több sikerrel. Végül az Ausztráliában élő vadméhek világát ismerhetjük meg, melyről kiderül, hogy ők a bolygónk utolsó egészséges méhei, melyeket még nem támadott meg semmilyen betegség.

A dokumentumfilm rendkívül lenyűgöző, de egyben megdöbbentő is. Betekintést enged egy olyan világba, melyet nagyon kevesen ismernek, és közben rájövünk, hogy a méhek milyen mértékben alapfeltételei az emberi létnek. Ennek ellenére az emberek gonoszul bánnak a méhekkel, antibiotikumokkal és cukros vízzel etetik, rengeteget utaztatják, bezárva tartják őket, így minden méhgeneráció egyre gyengébb lesz, míg végül kipusztulnak. Tehát nem csoda, hogy a méhek milliószámra fogynak. De amíg az emberek nem változtatnak gondolkodásmódjukon és a módszereiken, addig ez az állapot csak rosszabb lesz.

 

Eredeti cím: More Than Honey | Műfaj: szinkronizált svájci-német-osztrák dokumentumfilm | Rendező: Markus Imhoof | Forgatókönyv: Markus Imhoof, Kerstin Hoppenhaus | Fényképezte: Attila Boa, Jörg Jeshel | Producer: Helmut Grasser, Markus Imhoof, Thomas Kufus, Pierre-Alain Meier | Vágó: Anne Fabini | Játékidő: 90 perc | Zene: Peter Scherer | A film forgalmazója: Mozinet Kft. | Hazai mozi bemutató: 2013. május 9. | Narrátor: Charles Berling | Korhatár: 6

 

 

Pár érdekes tény a méhek világáról, amit megtudhatunk a filmből….

  1. Méhek nélkül mindannak, amit az ember megeszik, az 1/3-a sem létezne (ők porozzák be a legtöbb virágot).
  2. A dongókkal és a pillangókkal szemben a méhek hűek egy-egy virághoz. Bizonyos méhek csak az almafa virágaira repülnek, mások a harangvirágéira, és csak a megkezdett munka végeztével térnek át más virágokra.
  3. A méhtánc során a méhek információkat adnak át társaiknak tájékoztatva őket arról, milyen messze vannak a jó minőségű virágok, melyik irányba kell repülniük. A méhtánc-jelenség felfedezője Karl von Frisch osztrák etológus, aki ezért a munkájáért Nobel-díjban részesült.
  4. A kaptárban senki nem osztogat parancsokat, mégis óriási a fegyelem. Ez egy szagok útján terjedő információkkal teli kommunikációs háló. A méhek főleg szaglás útján tájékozódnak. Csáponként 60 ezer szaglóreceptorral rendelkeznek. Sztereóban is képesek szaglászni, sőt a lábukon lévő szőrökkel is tudnak szagokat érzékelni.
  5. A méhek képesek döntéseket hozni. Erre a kérdésre a Berlini Szabadegyetem kereste a választ. Kísérletekkel igazolták, hogy a méhek megtudják tervezni repülésük útvonalát
  6. Egy méhcsalád egy anyából, kb. 24 ezer heréből, és 50-60 ezer dolgozó méhből áll.
  7. A királynő akár 10 herével is párzik. A párzás a levegőben történik. A kaptárban a méhkirálynő az összes méh anyja. Naponta akár 2000 petét is rakhat.
  8. A herék mindennap kirepülnek annak reményében, hogy egy királynővel találkoznak. A párzás után a herék elpusztulnak. Ha nem járnak sikerrel a nászrepülés során, a dolgozók ősszel elpusztítják őket (mert télen csak ingyenélők lennének).
  9. Egy 50 ezer tagot számláló család felér egy közepes méretű város lakosságával. Minden egyes állatnak a korának megfelelő szerep jut.
  10. Minden családban naponta kb. 2000 méh pusztul el, ugyanakkor szintén 2000 új tag lát napvilágot.
  11. Amerikában és Ausztráliában a bevándorlók előtt nem voltak méhek.
  12. Kínában vannak vidékek, ahol már nincsenek méhek. Még Mao Ce-tung hozott egy rendeletet a verebek kiirtásáról, mert elették a magvakat az emberek elől. Ennek következménye egy hatalmas féregjárvány lett, ami ellen vegyszerekkel védekeztek, melynek köszönhetően eltűntek a méhek is. Ezeken a helyeken emberekkel igyekeznek helyettesíteni a méheket, kézzel poroznak be minden egyes virágot.
  13. A mérgeket a méhek maguk bontják le, feláldozva saját szervezetüket az utódokért.
  14. A méhek pusztulásának az okai a férgek, atkák, antibiotikumok, a beltenyészet, a stressz és ezek együttes hatása. A méhek a civilizáció miatt pusztulnak el. Az ember a vadméhekből engedelmes, de betegségre hajlamos méheket tenyésztett.
  15. A bolygónk utolsó egészséges méhei az ausztráliai vadméhek.



Cikkajánló

A levek gyógyító és tisztító ereje

„Több mint hatvan éven keresztül tanulmányoztam az élő rendszereket, és meggyőződtem arról, hogy testünk sokkal tökéletesebb, mint amit a betegségek végtelen listája sugall. (…) A szervezet fogyatékosságai sokkal kevésbé a velünk született hibákból, mint inkább…

Kinek ajánlott a böjt és mit nyerünk vele?

A böjt hatása a szervezetre A böjt mint gyógymód az influenzától a reumán át egészen a cukorbetegségig képes gyógyítani testünk betegségeit, nem is beszélve az önbizalmunkban és vitalitásunkban bekövetkező javulásról. De kinek ajánlott és kinek…

Kategóriák

Legújabb cikkek

Legolvasottabb cikkek


Érdekel az egészséges életmód?

Értesülj első kézből legfrissebb híreinkről, tanácsainkról, eseményeinkről

[mailerlite_form form_id=1]