Minden, amit a fokhagymáról tudni akarsz, röviden… - Synergy Léböjtház

Minden, amit a fokhagymáról tudni akarsz, röviden…

Synergy Léböjtház: Minden, amit a fokhagymáról tudni akarsz, röviden

Bernard Montelh: A fokhagyma titkai c. könyve alapján

A Synergy Léböjtház könyvajánlója: A fokhagyma titkai

A fokhagyma évelő zöldség. Gumója vagy 10-15 gerezdből áll. Az eredetileg közép-ázsiai növény rendkívül kisigényű, így szinte az egész világon meghonosodott.

Jótékony tulajdonságairól már az ókori egyiptomiak, sumérok és kínaiak is sokat tudtak. A legrégibb ismert orvosi értekezés az ókori Egyiptomból legalább 40 gyógyászati javallatban említi. Fokhagymát adtak a piramisokat építő munkásoknak is a napi fejadagjuk mellé, hogy egészségesek és szívósak legyenek. Az ókori Görögországban és Rómában is hozzátartozott az egyszerű emberek és a katonák mindennapi életéhez is. Erősítőszerként és ellenméregként is számon tartották.

A fokhagymát hosszú ideig a nép eledelének tekintették, így annak fogyasztása összefüggött a társadalmi lenézéssel is. A magasabb társadalmi osztályokban a fokhagyma rossz hírnévnek örvendett, mind a görögöknél, mind a rómaiaknál, de Shakespeare is azt mondta róla, hogy a fokhagyma nem nemeseknek való. A fokhagymát a sátánnal is kapcsolatba hozták, hiszen a fokhagymának és a hagymának is vannak kénes összetevői, akár csak a pokolnak (legalábbis így gondolták).

A fokhagyma nem hiányozhatott a tengerészek étlapjáról sem, hiszen magas C-vitamin tartalma miatt mindig volt belőle a hajókon. Tengerészbabona szerint a fokhagyma véd a járványtól és távol tartja a balszerencsét.

Synergy Léböjtház: Hagyma, fokhagyma

A fokhagyma a hagymafélék nemzetségébe tartozik, melynek több mint 600 faja van. Legközelebbi rokonai a hagyma, mogyoróhagyma, póréhagyma, metélőhagyma, medvehagyma.

Jellegzetes szagát és ízét a magas kénes vegyületeinek (pl. allicin) és származékainak köszönheti. Ezekből a vegyületekből erednek a növény gyógyító és betegségmegelőző tulajdonságai is.  A fokhagymának bizonyítottan antibakteriális, antivirális, parazita- és gombaellenes, véralvadásgátló és egyéb jótékony hatásai vannak. Jól alkalmazható például a szalmonellát okozó baktériumok ellen, de a pestisért, koleráért, vagy az agyhártyagyulladásért felelős baktériumtörzs ellen is jó. Vírusölő hatását már nagyon régen bizonyították. A fokhagyma nagyon jó gyógyszer nátha és gyomorhurut ellen, külsőleg alkalmazva pedig hatásosnak bizonyult a szemölcsöt okozó vírus (papillomavírus) legyőzésében is.  Az egyes lábgombák elleni védekezésben is bevetik ezt a csodanövényt (pl. az ’atlétaláb’ nevű lábgombánál), de a paraziták elleni harcban is rendkívül erős gyógyszerként hat. Afrikában is alkalmazzák a bélférgektől szenvedő betegeknél. Ezeken kívül fogyasztása jó hatással van a vérkeringésre, a magas vérnyomás és érrendszeri betegségek ellen, kiváló vértágító és vízhajtó hatású is. Természetes antioxidáns tartalma csökkenti a rák kialakulásának a kockázatát.

Synergy Léböjtház egyik kedvenc gyógynövénye a fokhagyma

A koleszterin és a diabétesz gyógyítása és a fokhagymafogyasztás között nem bizonyított a kapcsolat.

A fokhagyma minden földrészen, szinte bármely szélességi fokon megterem. Szerény, akár köves talajban is megnő, ellensége főleg a túl sok nedvesség, a túlzásba vitt öntözés. A világon évente kb. 15 millió tonna fokhagymát termelnek (2007-es adat szerint). A világ fokhagymapiacának 78%-a Kínáé. Itt termesztik a legtöbb fokhagymát eladásra. Ennek ellenére mégsem Kína a legnagyobb fokhagymafogyasztó ország, hanem Thaiföld és Korea. Európában Spanyolország a legfontosabb fokhagymatermelő ország.   

A fokhagymának több fajtája van, pl. évelő vagy keményszárú fokhagyma, van áttelelő, puhaszárú fokhagyma. E növényt el lehet ültetni ősszel és tavasszal is.  Szárítva nagyon sokáig eláll, de fogyasztható frissen is. Készíthetünk belőle fokhagymaport, fokhagymazselét, eltehetjük olajban is. Ha már puha, esetleg zöld csírák hajtanak ki a gerezdekből, akkor az azt jelenti, hogy a fokhagyma öreg. Száraz és jó szellőző helyen kell tárolni, ellenkező esetben megromolhat.

Vannak, akiknél intolerancia alakul ki a fokhagymával szemben. Ebben az esetben nem szabad fogyasztani belőle, mert hasfájás, görcs, émelygés, láz és más tünetek kísérhetik.

A fokhagyma felerősítheti a véralvadásgátló gyógyszerek hatását, így ilyen esetben ellenjavallt a fogyasztása.

Állatoknak ne adjunk fokhagymát, mert e növény sok állatra nézve mérgező lehet (kutya, macska, ló, disznó).

Összegezve elmondhatjuk, hogy a fokhagyma egy rendkívül izgalmas növény, melyből nemcsak ízletes ételeket készíthetünk, de gyógyszereket is, melyek segítenek elmulasztani a náthát, vagy a szemölcsöket. De a fokhagyma nemcsak konyhában és a gyógyászatban lehet számunkra értékes alapanyag, de segítségével elűzhetjük a molyokat a szekrényből, vagy a levéltetveket kertből, továbbá készíthetünk belőle akár házi készítésű ragasztót is.

 

10 érdekesség a fokhagymáról…

  • Jellegzetes szagát és ízét a benne található magas kénes vegyületeknek köszönhetiSynergy Léböjtház: Minden, amit a fokhagymáról tudni akarsz, röviden
  • Ugyanezen kénes vegyületekből és származékaiból erednek a fokhagyma gyógyító és betegségmegelőző tulajdonságai
  • A fokhagymának bizonyítottan antibakteriális, antivirális, parazitaellenes, gombaellenes, véralvadásgátló hatásai vannak
  • A többi friss zöldséghez képest magas energiatartalma van – 1 gerezdben 4 Kcal található
  • 10 dkg fokhagyma kb. 135 kilokalóriát tartalmaz – több benne a kalória, mint ugyanennyi rizsben, tésztában, zöld olajbogyóban és a legtöbb halfélében (persze ezekből az ételekből átlagosan jóval többet fogyasztunk, mint a fokhagymából)
  • A fokhagyma minden földrészen, bármely szélességi fokon megterem. Szerény talajt és kevés öntözést igényel. Legfőbb ellensége a túlzott nedvesség.
  • Évente kb. 15,5 millió tonna fokhagymát termelnek az egész világon. Kínáé a világpiac 78%-a. Európában Spanyolország a legfontosabb fokhagymatermelő ország. A világ legnagyobb fokhagymafogyasztói a thaiföldiek és a koreaiak.
  • Ne adjunk az állatoknak fokhagymát! A fokhagyma a legtöbb állatra nézve (kutya, macska, ló, disznó) mérgező.
  • A fogmosás sajnos semmilyen hatással sincs a leheletre (főleg fokhagyma fogyasztása után). A szájból áradó szag főleg a gyomorban felszabaduló gázokból ered, amelyek csak néhány óra elteltével szűnnek meg. A klorofilban gazdag nyers ételek, mint a menta, bazsalikom, spenót fokhagymával társítva erősen enyhítheti az utóbbiak leheletre gyakorolt hatását.
  • A fokhagymatea nagyon jó hatással van az emberi szervezetre megfázás, kezdeti torokfájás, nátha esetén, de kiválóan alkalmazható a bőr tisztítására és rovarirtóként is.

  

Pár tipp…

 

… a konyhába

A fokhagymát megfőzhetjük, süthetjük, párolhatjuk, grillezhetjük, ehetjük nyersen is. A konyhában tengernyi recept alapanyaga lehet. Készíthetünk belőle szószokat, leveseket, használhatjuk húsételekhez, köretekhez is.

Synergy Léböjtház recept ajánló fokhagyma vaj

Fokhagymás, ízesített vaj

Hozzávalók 4 személy részére: 20 dkg vaj, só, bors, 4 fokhagymagerezd, 2 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöldje, 1 mogyoróhagyma (vagy vöröshagyma, esetleg lilahagyma)

A vajat hagyjuk megpuhulni, a fokhagymát nyomjuk össze fokhagymanyomóval, majd keverjük össze a vajjal. Ízesítsük sóval, borssal, petrezselyemmel és apróra vágott hagymával.

 

… a gyógyításhoz

Fokhagymatea vagy főzet

Fogyasztása megfázás, torokfájás, influenza kezdetekor javallt. 2-3 gerezd fokhagymát áztassunk 5 percig forró vízben (erősebb főzethez főzzük 2-3 percig forrásban lévő vízben, majd hagyjuk állni), majd szedjük ki a gerezdeket és igyuk meg a teát. Ez a főzet alkalmas a bőr tisztítására és rovarirtóként is.

 

… a kertbe

Synergy Léböjtház Fokhagyma Virág

Fokhagymás főzet élősködők ellen

Egy egyszerű recept, amellyel be lehet permetezni a fertőzött növényeket – főleg atkák által okozott megbetegedések ellen, ill. levéltetvekre pl. eperpalántáknál, rózsabokroknál. Hangyák és csigák ellen is kiváló természetes permetszer.

Szórjunk 1 liter forrásban lévő vízhez 6 db felaprított vagy szétnyomott fokhagymát,  majd, kapcsoljuk le a főzőt, takarjuk le az edényt és hagyjuk állni 12 órán keresztül. A növényeket két-három naponta ajánlott lepermetezni.

 

… a háztartáshoz

Fokhagymaalapú ragasztó

A fokhagyma azon tulajdonságát, hogy a megtisztított fokhagymagerezd hozzáragad a kezünkhöz, már a régi időkben is nagyon jól ismerték. Ha egy félbevágott fokhagymát hozzádörzsölünk egy papírhoz, a papírlapok összeragadnak. Ha fokhagymás ragasztót szeretnénk készíteni, ami hosszabb ideig is eláll, nyomjuk ki több fokhagymagerezd levét, nyomjunk át valamilyen anyagon (akár egy tiszta zoknin keresztül is). Ez a kivonat a hűtőszekrényben sokáig eláll. Használhatjuk tisztán, vagy akár vízzel keverve. Ecsettel kenjük a használandó felületre.
Cikkajánló

Így vágj bele a léböjtbe

A bemelegítés nemcsak a sportban, hanem a léböjtben is kiemelt szerepet kap, hiszen a megfelelő felkészüléssel sokkal hatékonyabb lehet egy-egy kúra. Gondolj csak bele, milyen megterhelést jelentene a szervezetednek, ha előkészület nélkül egyszer csak megvonod…

Gondolatok Jentezen Franklin: A böjt és a Böjt 2.0 (Újraelesítve) c. könyveiről

„A böjt megtör, és kiszakít a világ megszokott kerékvágásából, hogy aztán újjáépíthessen a Szent Szellem erejében.” Furcsa és érdekes. Ezzel a két szóval jellemezhetném Jentezen Franklin böjtről szóló könyveit. A böjt és a Böjt 2.0…

Kategóriák

Legújabb cikkek

Legolvasottabb cikkek


Érdekel az egészséges életmód?

Értesülj első kézből legfrissebb híreinkről, tanácsainkról, eseményeinkről

[mailerlite_form form_id=1]