Milyen hosszú egy léböjtkúra? - Synergy Léböjtház

Milyen hosszú egy léböjtkúra?

A léböjt hossza leginkább attól függ, mire van szüksége a szervezetednek, illetve hogy milyen egészségügyi célokat tűzöl ki magad elé. Általánosságban elmondható, hogy minél hosszabb ideig tartod a kúrát, annál nagyobb és hosszabb távú pozitív változásokat tudsz elérni vele. A böjt akkor működik igazán, ha ez alatt az idő alatt nyugodt körülményeket tudsz teremteni magad körül és önmagadra figyelsz, ezért érdemes ezt olyan időszakban tenned, amikor ki tudsz lépni a mindennapok rohanásából. Akár már egy hosszú hétvége is valódi felüdülést jelenthet.

Ha teljesen kezdő vagy, érdemes próbaszerűen 1-2 napot rászánni, hogy lásd, hogyan reagál a szervezeted a szilárd ételek megvonására. Ha viszont már túlvagy az első néhány léböjtkúrádon, és jól vetted az akadályokat, növelheted néhány nappal a következő kúra hosszát.

Nézzük, mit tapasztalhatsz a léböjt hosszától függően:

1 nap: Egy egynapos kúrától nem érdemes megváltást várni, arra viszont tökéletesen jó, hogy tégy egy próbát, illetve hogy kissé tehermentesítsd az emésztőszerveidet. Például egy többnapos ünnepi lakoma vagy egy komolyabb külföldi gasztrotúra után érdemes lehet levezetésként egy napig csak folyékony táplálékot fogyasztani, hogy javíts a közérzeteden, és hogy ne érezd magad eltelítve. Bár rövidnek tűnik az az egy nap, érdemes legalább egy fél napos tehermentesítő időszakot beiktatni, amikor csak könnyű ételeket, elsősorban nyers zöldségeket fogyasztasz. Így a szervezeted nem fogja azt „gondolni”, hogy étel szűkében vagy és hogy minden áron el kell raktározni az energiát. A másnapi léböjtöt így sokkal könnyebben átvészelheted. Havonta egyszer vagy kétszer érdemes lehet tartani egy ilyen napot ünnepektől függetlenül.

3-4 nap: A harmadik naptól kezdődően már több változást is fogsz érezni magadon; megkezdődik a méregtelenítés, erősödik az immunrendszer, elkezd regenerálódni a bőr, elindul a súlycsökkenés, és az emésztőrendszer is átáll egy kiegyensúlyozottabb működésre. Egy négynapos kúra már elegendő ahhoz, hogy beinduljon a méregtelenítés a szervezetedben, és hogy lelkileg is felfrissülj. Egy-két nappal előtte már érdemes tehermentesítő napokat tartani, illetve a böjt után is fokozatosan kell visszaállni a korábbi étrendre. Ezt a kúrát érdemes negyedévente megismételni.

Synergy Léböjt5-8 nap: Egy egyhetes léböjtkúra már komolyabb kihívás, viszont a változás is láthatóbb/érezhetőbb lesz. Egy hét alatt akár 4-5kg felesleg is eltűnhet, csökken a magas vérnyomás, normalizálódik a vércukorszint, megszűnhetnek az emésztési problémáid, bőröd feszesebbé válhat, a hajad pedig fényesebbé. Ez alatt az idő alatt feltöltődhetsz energiával, megerősítheted az immunrendszered, és javíthatod testi és szellemi erőnlétedet. Ha komoly elhatározással indulsz neki a böjtnek, akkor ezt a legalább 7-8 napot érdemes rászánnod, illetve természetesen a kb. 3-3 felkészítő és levezető nappal is számolni kell, hogy ne sokkold a szervezeted. Évente kétszer érdemes végigcsinálni egy egyhetes programot.

10+ nap: A két vagy több hetes léböjt már inkább a haladó böjtölők számára ajánlott, akik az egyhetes kúrát már szinte rutinból tartják. Ennyi idő alatt komolyabb, maradandóbb súlycsökkenést lehet elérni, miközben krónikus egészségügyi problémák enyhítésére vagy megszüntetésére, illetve gyulladások csökkentésére is célravezető lehet pár héttel számolni. Egy két-három hetes böjtöt kb. egy teljes tehermentesítő héttel ildomos kezdeni, és ugyanúgy kb. egy hetet kell hagyni a végén a visszaállásra. Tehát egy ilyen kúra akár több mint egy hónapot is kitehet, így érdemes az éved vagy az életed azon szakaszában belevágni, amikor több időd van magadra, és nem a stresszhelyzetek határozzák meg a mindennapjaidat.

A Synergy Léböjtház csapata úgy alakította ki csomagajánlatait, hogy mind a kezdő, mind a haladóbb léböjtölőket segítse egészségjavító céljai elérésében. A négynapos program tökéletes választás mindazoknak, akik egy hosszú hétvége alatt szeretnék megtisztítani testüket a méreganyagoktól, míg a nyolcnapos program látványosabb regenerálódást és hosszabb, megszakítás nélküli elvonulást kínál. A teljesen kezdők választhatják a böjtimitáló kúrát is, amely során fogyasztható szilárd étel, ám az étrend úgy van összeállítva, hogy a böjt pozitív egészségügyi hatásai köszönjenek vissza a kúra végén.

 




Cikkajánló

Minden, amit a fokhagymáról tudni akarsz, röviden…

Bernard Montelh: A fokhagyma titkai c. könyve alapján A fokhagyma évelő zöldség. Gumója vagy 10-15 gerezdből áll. Az eredetileg közép-ázsiai növény rendkívül kisigényű, így szinte az egész világon meghonosodott. Jótékony tulajdonságairól már az ókori egyiptomiak,…

Jóga a karcsúbb és egészségesebb életért

A jóga tipikusan az a terület, amit mindenki ismer, de a pontos megfogalmazása már sokkal nehezebb. Azt tudjuk, hogy rengeteg híresség jógázik és csupa jót mesélnek róla, valamint sok szupermodell mindennapját is meghatározza ez az…

Kategóriák

Legújabb cikkek

Legolvasottabb cikkek


Érdekel az egészséges életmód?

Értesülj első kézből legfrissebb híreinkről, tanácsainkról, eseményeinkről

[mailerlite_form form_id=1]