Jentezen Franklin: A böjt és a Böjt 2.0 (Újraelesítve) - Synergy Léböjtház

Gondolatok Jentezen Franklin: A böjt és a Böjt 2.0 (Újraelesítve) c. könyveiről

Synergy Léböjtház könyvajánló: Jentezen Franklin - Böjt

„A böjt megtör, és kiszakít a világ megszokott kerékvágásából, hogy aztán újjáépíthessen a Szent Szellem erejében.”

Furcsa és érdekes. Ezzel a két szóval jellemezhetném Jentezen Franklin böjtről szóló könyveit. A böjt és a Böjt 2.0 (Újraélesítve) c. könyvek egy teljesen más nézőpontból láttatják a böjtöt, mint a többi böjtről szóló könyv.

 

Az író

Az író (aki a Free Chapel 10 000 fős közösségének lelkipásztora a georgiai Gainesville-ben) keresztény alapokra és a Bibliára épít. Bibliai, gyülekezetbeli és személyes példákon, történeteken keresztül mutatja be a böjtölést és annak jótékony következményeit. „Ha böjtölsz, közelebb kerülsz Istenhez – mondja az író – és ő megajándékoz valamilyen módon.”

A böjtről szóló könyvek, írások általában elmondják, hogy mi is az a böjt, miért jó, a cél a testi (lelki) megtisztulás, méregtelenítés. Ezután pedig sorra elénk tárják azokat a lépéseket, amiket követhetünk, pl. hogyan készüljük a böjtre (a szilárd táplálék fokozatos leépítése), mi történik a böjt alatt (főleg a testi, fiziológiai szempontból), mit tegyünk (igyunk sok folyadékot, tornázzunk, mozogjunk, pihenjünk sokat), mit ne tegyünk (ne vezessünk autót), kik azok akik böjtölhetnek, vagy nem böjtölhetnek, mit tegyünk és mit együnk a böjt után, stb. Ezek a könyvek legtöbbször hasznos tanácsokkal, receptekkel is ki vannak egészítve.

Amikor elkezdtem olvasni J. Franklin könyveit, bevallom valami hasonlóra számítottam, persze vallásos csomagolásban, de aztán nagyon meglepődtem. Könyveiben a testi és a szellemi böjt egyet jelent, teljesen összefonódik a kettő. Azt mondja, hogy a böjt ima nélkül csak fogyókúra.

„Most, hogy pásztor vagyok, a gyülekezetem minden évet egy huszonegy napos böjttel kezd meg. A böjt életstílussá vált a számunkra. Amikor úgy érzem, kezd kiszáradni a szellemem, amikor nem érzem a Szentlélek metsző erejét és szükségem van egy felüdítő és szárnyakat adó találkozásra Istennel, a böjt az a titkos kulcs, ami feltárja a Menny ajtaját és bevágja a pokol kapuit.“

Synergy Léböjtház könyvajánló: Jentezen Franklin - Böjt

 

A böjt

Az első könyv, A böjt bemutatja a bibliai böjt erejét, azt, hogy milyen böjtfajták vannak a Bibliában, és hogy számodra melyik a megfelelő, milyen kapcsolat van az ima és a böjt között, mik a sikeres böjt nélkülözhetetlen összetevői, mire számíthatsz testi és lelki síkon.

 

Böjt 2.0

Synergy Léböjtház könyvajánló: Jentezen Franklin - Böjt 2.0

A másik könyv, a Böjt 2.0 (Újraélesítve) hasonlít az első könyvhöz (sok példa ugyanaz a kettőben), de mégis egy kicsit másról szól. Elmeséli az olvasónak, hogyan lehetséges teljesen új módon megtapasztalni a böjtölést, hogyan tudod visszaszerezni a szellemi erődet, továbblépni a múlt sebeiből az öröm és az irgalom felé, illetve ír a böjt elemeiről is.

A két könyv gondolatvilága számomra nagyon hasonló volt. A második sokban ismétli az elsőt, főleg a példákban.  Néha az volt az érzésem, hogy az író sokszor nem is a böjtről beszél, többször eltér a témától, aztán ismét visszakanyarodik.   

 

Hogyan mutatja be ez a két könyv a böjtöt?

Ha valaki konkrét útmutatást vár, az csalódni fog. Az író általánosságokban beszél, leírja, hogy milyen fajta böjtök vannak a Bibliában (teljes böjt, vagy dánieli böjt-hús, kenyér és édesség elhagyása) hány napig lehet böjtölni (Jézus 40 napig böjtölt, Dániel 21 napig, Pál 3 és 14 napig), és hogy miért jó a böjtölés. De azt nem mondja meg, hogy mennyi a legoptimálisabb idő a böjtre, mikor kezdjünk böjtölni – ezek a dolgok mindig egyéntől függenek, kinek mikor van szüksége a böjtre és mennyi ideig szeretné. Azt mondja, hogy a böjtölést bármelyik életkorban el lehet kezdeni, kortól függetlenül. Nem tárja fel konkrétumok szintjén, hogy mi történik a testeddel a böjt első napján, második napján, nem említ se leépítő, se felépítő napot. A könyveiben receptek sincsenek. Ez a két könyv egy másik oldalról közelíti meg a böjtöt. „A böjt a tápláléktól való tartózkodásnak azt a formáját jelenti, melynek szellemi céljai vannak. A böjtölés mindig is az Istennel való kapcsolat természetes alkotóeleme volt.  A böjtnek tehát Franklin szerint a testi és lelki megtisztulás és méregtelenítés mellett más, szellemi céljai is vannak. A böjtben közelebb kerülhetsz önmagadhoz és Istenhez.

 

Miért, kiért böjtölsz?

Volt egy gondolat, ami megfogott ebben a műben, mégpedig a „cél”. A lényege, hogy minden böjt előtt ki kell tűznünk egy célt, hogy miért, vagy kiért böjtölünk majd. Böjtölni lehet egy családtagunkért, egészségért, jobb anyagi körülményekért, azért, hogy közelebb kerüljünk Istenhez, stb., és a böjt alatt ezekért imádkozni kell. A böjt után pedig Isten megajándékoz minket.  A példákban, amiket az író elénk tár, a böjtöt mindig valamilyen jutalom követi. Tehát a böjtödnek kell, hogy legyen célja!

Synergy Léböjtház - felkészülés a böjtre meditációval

Épp egy háromnapos böjt közepén voltam, amikor Isten elhívott az Ige hirdetésére. Szolgálatunk pedig az első egymillió dolláros (200 millió forintos!) adományt akkor kapta, amikor egy huszonegy napos böjtöt tartottam. Az ismeretlenség homályából indulva az egész világon ajtók nyíltak meg előttünk a böjt ereje által. Ha Isten egy olyan álmot helyezett a szívedre, ami csak Vele lehetséges, akkor böjtölnöd és imádkoznod kell érte.“

Ha mindez megvan, akkor az író további jó tanácsokkal lát el: A böjtöt komolyan kell venni! Ha te nem veszed komolyan, Isten se fogja. A böjt előtt fel kell készítened az elmédet, mert ha nincs felkészítve, a tested fog győzni. Tervet kell készíteni, mielőtt nekilátunk a böjtnek arról, hogy milyen böjtöt választunk, mennyi ideig fogunk böjtölni, rá kell hangolni a gondolatainkat és imádkozni kell (a testi felkészülést nem említi különösebben, csak a gondolati, lelki ráhangolódást).

Franklin szerint jó, ha többen együtt böjtölnek, támogatják egymást, segítenek egymásnak, mert nagy erő van a közös böjtölésben és a közös imában, megnyitja a gyógyulás, szabadulás, a győzelem és a megtisztulás folyamatait.

 

Összegzés

A könyvek elolvasását csak ajánlani tudom mindenkinek, aki böjtölni szeretne, vagy foglalkoztatja a gondolat, mert e művekből, történetekből bátorságot meríthet (az emberi példákon keresztül), megtudhatja, hogy milyen régre nyúlik vissza a böjtölés hagyománya, és ez milyen értékeket képvisel. Egy más nézőpontból nyílik rálátása a böjtölés tevékenységére és annak pozitív következményeire. Persze, aki először készül böjtölni, véleményem szerint nem árt, ha egy olyan könyvet is elolvas a böjtről, mely a testi folyamatokra van felépítve, tele hasznos tanácsokkal.

 „A böjt maga az a titok, mely előtt megnyílnak az ajtók, és Isten csodálatos gondoskodása, pártfogása, kedves jelenléte megnyilvánul az életünkben.“




Cikkajánló

7 vitamin a nyugodt éjszakáért

Míg az alváshiány Csipkerózsika számára sose volt probléma, addig nekünk egyre jelentősebb gondokat okoz a napi rohanás miatt. Manapság sokan szenvednek ettől, de szerencsére nemcsak orvosolható, hanem meg is előzhető az alváshiány. Elhoztuk, milyen vitaminok…

Kinek ajánlott a böjt és mit nyerünk vele?

A böjt hatása a szervezetre A böjt mint gyógymód az influenzától a reumán át egészen a cukorbetegségig képes gyógyítani testünk betegségeit, nem is beszélve az önbizalmunkban és vitalitásunkban bekövetkező javulásról. De kinek ajánlott és kinek…

Kategóriák

Legújabb cikkek

Legolvasottabb cikkek


Érdekel az egészséges életmód?

Értesülj első kézből legfrissebb híreinkről, tanácsainkról, eseményeinkről

[mailerlite_form form_id=1]