7 vitamin a nyugodt éjszakáért - Synergy Léböjtház

7 vitamin a nyugodt éjszakáért

Egészség, tisztulás, léböjt, vitaminok

Míg az alváshiány Csipkerózsika számára sose volt probléma, addig nekünk egyre jelentősebb gondokat okoz a napi rohanás miatt. Manapság sokan szenvednek ettől, de szerencsére nemcsak orvosolható, hanem meg is előzhető az alváshiány. Elhoztuk, milyen vitaminok segíthetnek, hogy leküzdd ezt a problémát.

Az alvásprobléma mind rövid, mind hosszú távon problémát okoz. Ha nem kezeljük, akkor egészségügyi kockázatokkal is járhat. Most azonban megismerhetsz hét vitamint, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy a nyugodt éjszaka végre ne csak álom legyen.

 

Kalcium

A kalcium egyike azoknak az ásványi anyagoknak, amelyek közvetlen módon hatnak az alvásra. 

Természetes kalciumforrások

Az NBCI (National Center for Biotechnology Information) honlapján olvasható amerikai tanulmány szerint a kalcium hiánya megszakíthatja az álom egyes szakaszait. A cikkből megtudhattuk, hogy mikor a kutatók normál szintre emelték a résztvevők kalciumszintjét, akkor azzal visszanyerhették a megfelelő REM fázist (ez az a szakasz amikor álmodsz és éppen Ryan Goslinggal randizol, a világ legszebb tengerpartján napozol, vagy végre megszabadulsz azoktól a fránya kilóktól) és növekedett az alvás minősége is.

Felmerülhet azonban a kérdés, hogy a mindennapok során milyen ételekkel érhetjük el a megfelelő kalciumszintet. A tökéletes szint eléréséhez segítséget nyújthat például a kelkáposzta, a mák, mustár vagy a szezámmag fogyasztása is.

 

Magnézium

A magnézium szintén kulcsszereplő ebben a kérdéskörben, hiszen hiánya inszomniát, azaz álmatlanságot okozhat. 

Synergy Léböjtház magnézium a kellemes alváshoz

Sokan ismerik a kellemetlen és gyakran fájdalmas izomgörcsöket, amelyek szintén ennek az ásványi anyagnak a hiányából fakadnak. A megfelelő szint kialakításával azonban megszüntethetjük ezeket a feszültségeket, ami segít a pihentető alvásban is. A szervezet magnéziumszintjét növelhetjük például zöld leveles zöldségek, szezámmag, tökmag, pisztácia, mandula és babfélék fogyasztásával.

 

Kálium

Synergy Léböjtház kálium banán

Egy 1991-es tanulmány szerint a kálium az egyike azoknak a tápanyagoknak, amelyek segítenek orvosolni az alvásproblémákat. Egy későbbi kutatás pedig felhívta a figyelmet kálium és a mély alvás közötti kapcsolatra is. Ha a káliumról beszélünk, legtöbbünknek rögtön a banán jut eszébe. Az alacsonyabb káliumszint azonban nem azt jelenti, hogy mindennap banánt kellene fogyasztanunk, hiszen ez a gyümölcs magas szénhidráttartalommal bír.

Szerencsére számos olyan zöldség és gyümölcs elérhető, amivel szintén növelhetjük káliumszintünket, hiszen itt van például a görögdinnye, az édesburgonya, a tök, a szójabab a banán vagy a cékla is erre a célra.

 

D-vitamin

Synergy Léböjtház D vitaminHa nyár, akkor napsütés, ami segít növelni a D-vitaminszintünket. Ez a típusú vitamin több pontos is segít szervezetünknek, hiszen könnyebbé teszi a kalcium felszívódását, és többek között segít az alvás során is. Több tanulmány is kimutatta a D-vitamin alvásra kifejtett hatását. A Nutrients egyik 2017-es cikke szerint például D-vitaminszint és az alvászavarok között fontos kapcsolat mutatható ki.

Egy másik tanulmány pedig felhívta arra figyelmet, hogy a D-vitamin növelésével javíthatjuk az alvás minőségét is. Ez okból kifolyólag is lett léböjt programjaink aktív része a mindennapi séta és/vagy túra 🙂

 

B12 vitamin

Synergy Léböjtház - D vitaminnal a jobb alvásért

A B12 vitamin segít a megfelelő energiaszint kialakításában, valamint hozzájárul az ideg- és vérsejtek egészségéhez. Szakértők szerint az alacsony B12-szint olyan neurológiai problémákat okozhat, mint a fáradtság, alvászavar vagy a hangulatingadozás. Érdemes ugyanakkor odafigyelni arra, hogy ne vigyünk túl sok B12 vitamint a szervezetünkbe, mert az szélsőséges esetben fejfájást és szédülést okozhat.

 

Vas

Synergy Léböjtház - vassal a nyugodt alvásért

Ha gyerekkorodban téged is Popeye történetével ösztönöztek arra, hogy megszeresd a spenótot, akkor valószínűleg tudod, milyen hatással van a szervezetre ez a zöldség. Persze nem lesz tőle rögtön duzzadó bicepszed, sőt ha csakis ezt eszed, akkor később se, viszont energiát kaphatsz tőle. Ha a spenótot még Popeye sem szerettette meg veled – vagy éppen pont ebből a meséből lett eleged, és intettél búcsút ennek a zöldségnek – akkor szerencsére találhatsz más magas vas tartalommal bíró ételeket, ilyen például a máj, a tökmag, a hüvelyesek, vagy a pisztácia, a búzakorpa, sőt még a tojássárgája.

Abban az esetben, ha pedig messziről kerülöd a vasat tartalmazó ételeket, és nem pótlod ezt a tápanyagot, akkor lábremegés léphet fel nálad, ami hatással lehet az alvás minőségére, hiszen nehezebben tudsz majd elaludni.

 

C-vitamin

Synergy Léböjtház - 7 vitamin a nyugodt éjszakáért

Legtöbbünknek a C-vitaminról az immunrendszer jut eszébe, azonban emellett az alvásunkat is befolyásolja.

Egy korábbi tanulmány kimutatta, hogy azoknak, akiknek a vérében alacsonyabb volt a C-vitaminszint, többször felébredtek az éjszaka közepén. Ez azonban az optimális C-vitaminbevitellel orvosolható, ebben segíthetnek a citrusfélék, a kivi, a mangó, valamint a kaliforniai paprika.

 

 

A vitaminok mellett erre érdemes még figyelned

Ha nehezen tudsz elaludni, akkor javasolt kialakítanod egy „menetrendet”, ami által megkönnyítheted a folyamatot. Ebben segíthet, ha lefekvés előtt nem az okostelefonodat, hanem egy könyvet vagy újságot olvasol, hiszen az intenzív fény, amit a képernyő közvetít, negatív hatást fejt ki az alvás szempontjából. Emellett érdemes kiszellőztetni is a szobában, hiszen a friss levegő szintén hozzátesz a kellemes környezet kialakításához, vagy akár sétálhatsz is egy nagyot lefekvés előtt.

 

 

 

https://www.rd.com/health/conditions/best-vitamins-for-sleep/

https://www.independent.co.uk/life-style/dreams-how-remember-vitamin-b6-supplements-sleep-quality-tiredness-study-adelaide-a8328926.html

https://www.huffingtonpost.com/2013/08/01/nutrients-sleep_n_3671135.html




Cikkajánló

Ebben segíthet a léböjt

Ha eddig azt gondoltad a léböjtről, hogy csak ülsz és éhezel, akkor ez a cikk Neked (is) szól! A léböjt során ugyanis nem a tápanyagokról, hanem a szilárd ételekről mondasz le néhány napra, viszont a…

Minden, amit a fokhagymáról tudni akarsz, röviden…

Bernard Montelh: A fokhagyma titkai c. könyve alapján A fokhagyma évelő zöldség. Gumója vagy 10-15 gerezdből áll. Az eredetileg közép-ázsiai növény rendkívül kisigényű, így szinte az egész világon meghonosodott. Jótékony tulajdonságairól már az ókori egyiptomiak,…

Kategóriák

Legújabb cikkek

Legolvasottabb cikkek


Érdekel az egészséges életmód?

Értesülj első kézből legfrissebb híreinkről, tanácsainkról, eseményeinkről

[mailerlite_form form_id=1]