A vízzel való gyógyítás módjai - Synergy Léböjtház

A vízzel való gyógyítás módjai

A böjt és a léböjt legfontosabb eleme a víz.

A vízzel való gyógyítás az egyszerű, természetes gyógymódok közé tartozik. Már az ókorban ismerték a különböző vizek gyógyhatásait. Később a görögök és a rómaiak vitték előbbre az orvostudományt ilyen irányban is. Ebben a korban az egyszerű emberek is élvezhették a gyógyfürdőket és az ásványvizek jótékony hatásait. A 18. században újra felfedezték a természetes gyógymódok ezen fajtáit. Sebastian Kneipp laikus vízgyógyász hitvallása az volt, hogy a legegyszerűbb eszközök a leghatásosabbak.

A víz sokféleképpen hat az emberre mind külsőleg, mind belsőleg. A hidroterápiás gyógymódokat külsőleg alkalmazzák. Ennél a vízgyógyászati kezelésnél nem a víz ásványi anyag tartalma a fontos, hanem a víz mechanikai és hőhatásai érvényesülnek. Így egyszerű csapvízzel is csodákat tehetünk az egészségünkért. Ilyen hidroterápiás gyógymódok pl. a skótzuhany (a beteg a zuhanyfülkében áll és különböző irányból éri a vízsugár 10-15 másodpercenként meleg, hideg vizes váltással), ami kiváló értorna és jó a kimerült lelkiállapotra. A légbuborékfürdő enyhe, felületes kezelést jelent, frissítő hatása miatt alkalmazzák. A víz alatti sugármasszázs jó hatással van az erekre, nyirokutakra, ill. a sejtekre is.

 

Gyógyvizek

Synergy Léböjtház: A vízzel való gyógyítás módjai

A balneoterápia gyógyvízzel történő kezelést jelent. Az ásvány és gyógyvizek a közönséges víztől fizikai és kémiai tulajdonságaiban esetleg mindkettőben különböznek. A hivatalos definíció szerint ásványvíznek tekinthető minden olyan forrás vagy kút vize, amely literenként 1000 mg vagy annál több, oldott szilárd elemet tartalmaz. Gyógyvíznek pedig azok a termálvizek minősülnek, amelyeknek gyógyító hatását orvosi vizsgálatok igazolják.

Sokféle gyógyvíz létezik és mind más-más problémára hozhat enyhülést. Magyarország ebből a szempontból földrajzilag rendkívül jó helyen fekszik, hiszen a gyógyvizek szinte összes fajtája megtalálható itt, de Szlovákia vagy Románia is bővelkedik a természetes gyógyvizekben.

A kénes gyógyvizeket fürdőkúrában a reumás betegségekre, nőgyógyászati panaszokra, bőrbetegségek kezelésére használjuk. Ivókúrában fokozza a gyomornedv elválasztását, javítja a bélmozgásokat. Magyarországon ilyen vizű fürdő Hévíz, Szlovákiában Trencsénteplic. A gyógyvizek további fajtái: földmeszes, szénsavas, konyhasós (kloridos), jódos brómos, radioaktív.

 

Gyűgyi csodavíz

Synergy Léböjtház Gyűgy Logó

A nálunk található gyűgyi termálforrás magas szén-dioxid és hidrogén-szulfid tartalmú, Szlovákiában egyedi. A két összetevő együttesen fejti ki a testre gyakorolt rendkívül jótékony hatását. Szlovákia és Közép-Európa egyedüli gyógyvizeként egyidejűleg gyógyítja a mozgásszervi betegségeket valamint a szív- és érrendszeri betegségeket.

Az ivókúra szintén természetes gyógymódnak minősül. Hatásának létrejöttében több tényező is szerepet játszik. Fontos az ásványvíz hőmérséklete. A hideg víz fokozza, a meleg víz nyugtatja a bélmozgásokat. A gyógyvizet tanácsos kisebb adagokban, többször, kortyolgatva inni. A gyógyhatásban szerepet játszik a vizek ásványi anyag tartalma, ill. összetétele is. A szénsavas és a konyhasós vizek pl. gyomorsav-elválasztást fokozó, az alkalikus vizek savközömbösítő hatásúak.

A víz tehát nemcsak az élet feltétele, de természetes gyógymódja lehet az egyes betegségeknek, ill. nagy szerepe van az egészség megőrzésében.

 

Felhasznált irodalom:

http://www.travelguide.sk/hun/gyogyfurdok/kupele-dudince_23_0_1.html

https://www.kupeledudince.sk/hu

 Dr. Taraczközi István: Hidroterápia jegyzet

 
Cikkajánló

Kinek ajánlott a böjt és mit nyerünk vele?

A böjt hatása a szervezetre A böjt mint gyógymód az influenzától a reumán át egészen a cukorbetegségig képes gyógyítani testünk betegségeit, nem is beszélve az önbizalmunkban és vitalitásunkban bekövetkező javulásról. De kinek ajánlott és kinek…

A böjt története

A Magyar Katolikus Lexikon szerint a böjt a mértékletesség erényének cselekedete: tágabb értelemben - minden erkölcsi meggondolásból fakadó önmegtagadás, főként az érzéki élvezetektől való tartózkodás; szoros értelemben - az önfenntartási ösztön megfékezése az evésben és…

Kategóriák

Legújabb cikkek

Legolvasottabb cikkek


Érdekel az egészséges életmód?

Értesülj első kézből legfrissebb híreinkről, tanácsainkról, eseményeinkről

[mailerlite_form form_id=1]