Így is böjtölhetsz a negyvennapos böjt alatt! - Synergy Léböjtház

Így is böjtölhetsz a negyvennapos böjt alatt!

A mai napon, hamvazószerdával kezdődik a negyvennapos nagyböjt, amikor a jelenlegi egyház regulák péntekenként hústilalmat írnak elő, és a napi háromszori étkezésből csak egyszer lakhatunk jól. Akkor se keseredj el, ha ez a munka és egyebek mellett túlzott önmegtartóztatásnak tűnik számodra: alakíts ki saját, személyre szabott diétát a nagyböjtre! A böjtölés kiemelkedő szerepet tölt be az összes vallásban és a tradicionális ősi gyógymódokban is, formája azonban sokat változott a keresztény vallásban az elmúlt évszázadok alatt. Eleinte mindenki magának szabta meg böjtölés szokásait, legyen az a naponta egyszeri étkezés, víz- és kenyérdiéta és még sorolhatnánk. Ehhez képest mára már amolyan központi szabályozással működik a vallási ünnepekhez kötődő böjtölés. Az egyházi szokások alapján ma a nagyböjt alatt péntekenként nem ehetünk húst, és a napi háromszori étkezésből, amelyet lehetővé tesz a regula, csak egyszer szabad jóllaknunk.

Böjtölés a modern világban

Ma viszont már, amikor 9-10-12 órákat dolgozunk méghozzá szellemi munkával, rohanunk egyik ügyféltől a másikig, proaktívnak kell lennünk egész nap, sokan nem tudják betartani ezeket a szabályokat. Sokan úgy érzik, nem engedhetik meg maguknak, hogy a jóval kisebb táplálékbevitellel esetleg csökkenjen az energiaszintjük. Éppen ezért, illetve hogy ne kelljen lemondanod a böjt pozitív mentális és egészségügyi hatásairól, az alábbiakat javasoljuk számodra.

Állítsd össze saját nagyböjti diétádat!

Ha gondot okoz a hivatalosan előírt böjt, miért ne alakíthatnád ki te is a saját diétádat, böjti tervedet?

  • Válassz egy dolgot, amelyet rendszeresen fogyasztasz, és fogadd meg, hogy negyven napig lemondasz róla. Tippek: cukrozott üdítő, kávé, cigi, édesség, alkohol. Ha régóta meg akarsz szabadulni egy rossz szokástól, itt a tökéletes lehetőség!
  • Bár a böjtnek elsősorban fiziológiai célja van, kitűnő lelki gyakorlat lehet, ha lemondasz valami napi szórakozásról vagy kényelmi eszközről. Például 40 napig ne nézz sorozatot, ne menj fel a Facebookra, ne játssz számítógépes vagy telefonos játékot stb.
  • Csinálj magadnak a böjtből egy játékos kihívást. Az internet tele van a legkülönfélébb 30 napos kihívásokkal. Miért? Mert működik. Mert izgalomba hoz, motivál és mert poén. Találd ki a saját kihívásodat, tűzz ki hozzá menet közben kis jutalmakat és valami fődíjat. Ezzel játékosan fejlesztheted saját önuralmadat.
  • Találj magadnak böjtpartnert! A legtöbb dolgot társaságban könnyebb kivitelezni. Van valakivel megbeszélni az élményeket, van valaki, aki számon kér, aki bíztat, ha épp legszívesebben feladnád és főképp, aki megérti, éppen min mész keresztül, hiszen veled tart a kalandban.
  • Naplózz! Nem kell agyonbonyolítani a dolgot, nem kell naponta perceket vagy órákat eltölteni azzal, hogy leírd a tapasztalataidat. Egyszerűen vegyél egy darab papírt, rakd ki valami látható helyre, és naponta egyszer írd fel: „Ez a nap is sikerült, pipa”! Hihetetlenül jó érzéssel tölt majd el, ahogy sokasodnak a pipák. Valamint ez segít túllendülni a holtpontokon, hiszen ha már eddig eljutottál, csak nem adod fel. 🙂

A böjtre való felkészülés során érdemes elgondolkodni Füzes Ádám, az Esztergomi Hittudományi Főiskola liturgikatanárának szavain: „A böjt elsődleges célja, hogy megfegyelmezzük a testünket, hogy ne a farok csóválja a kutyát, hanem az értelem adja ki a parancsokat, és ne a test kényelme, önzése vezessen. A mai, kényelemre épített fogyasztói kulturálatlanságban ez még fontosabb, mint ezer éve. Visszanyerni a lélek, a szellem uralmát: emberségünket adja vissza.”

További böjttippekért kövess minket, vagy akár próbáld ki az általunk kínált speciális böjttípusokat élesben, szakértő segítség mellett!
Cikkajánló

Így vágj bele a léböjtbe

A bemelegítés nemcsak a sportban, hanem a léböjtben is kiemelt szerepet kap, hiszen a megfelelő felkészüléssel sokkal hatékonyabb lehet egy-egy kúra. Gondolj csak bele, milyen megterhelést jelentene a szervezetednek, ha előkészület nélkül egyszer csak megvonod…

Öt további hiba, amit semmiképp se kövess el léböjt során! (2. rész)

A léböjt sok felkészülést és odafigyelést igényel, ugyanis kisebbnek tűnő figyelmetlenségek vagy mulasztások nemcsak a kitűzött célok megvalósulását akadályozhatják, hanem rosszabb esetben rosszullétet, megbetegedést okozhatnak. Ha teheted, mindig konzultálj szakértőkkel vagy csatlakozz vezetett léböjtcsoportokhoz, ahol folyamatos felügyelet alatt…

Kategóriák

Legújabb cikkek

Legolvasottabb cikkek


Érdekel az egészséges életmód?

Értesülj első kézből legfrissebb híreinkről, tanácsainkról, eseményeinkről

[mailerlite_form form_id=1]