Čistiace a liečivé účinky zeleninových a ovocných štiav

„Viac ako šesťdesiat rokov som skúmal živé organizmy, a presvedčil som sa o tom, že náš organizmus je oveľa dokonalejší ako to naznačuje nekonečný zoznam chorôb.(…) Nedostatky organizmu vyplývajú oveľa častejšie zo zneužitia nášho organizmu ako z vrodených chýb.“ (Albert Szent-Györgyi – nositeľ Nobelovej ceny, objaviteľ citamínu C)

Nie je zákonité, že po uplynutí niekoľkých rokov sa u nás neobjavia choroby. Tieto choroby nesúvisia s pribúdajúcimi rokmi, ale so zlou životosprávou a nevhodným životným štýlom. Správna strava, pravidelný pohyb a očisťná detoxikačná kúra vykonaná aspoň raz do roka, môžu v tomto veľa pomôcť.

Konzumáciou čerstvo pripravených zeleninových a ovocných štiav posilníme náš imunitný systém a podporíme samoliečebnú činnosť nášho organizmu. Staneme sa odolnejšími voči chorobám a infekciám. Okrem viacerých pozitívnych vplyvov na zdravie je dôležité spomenúť, že ak zvýšime pomer konzumácie tekutín na úkor tuhej stravy, môžeme významne schudnúť. Ak štavy konzumujeme pravidelne – pri pravidelnej strave – váhu dokážeme udržať.

Z čerstvej zeleniny a ovocia sa dajú pripraviť 2 druhy nápojov: turmix a precedená šťava.Turmix je chutný a hustý nápoj, v ktorom sa nachádza aj vláknina aj šťava. Dá sa pripraviť pomocou stolného alebo ponorného mixéru a s pridaním trocha vody. V prípade precedených štiav odšťavovač oddeľuje vlákninu a šťavu plnú vitamínov a minerálnych látok.

Počas tekutinového pôstu môžeme okrem dennej 1,5-2l vody a bylinných čajov konzumovať len precedené šťavy, pretože sa turmix kvôli rastlinným vlákninám považuje za plnohodnotnú stravu. Avšak po skončení čistiacej tekutinovej kúry sa odporúča vypiť denne 1-2 pohárov zeleninového alebo ovocného turmixu, veď vitamíny a minerálne látky posilňujú imunitný systém, rastlinné vlákniny ako metly vypracú náš tráviaci systém, viažu cholesterol a podporujú trávenie.

Výživné látky a vitamíny získavame aj pitím precedených štiav a to bez toho, že by sme zaťažili náš tráviaci systém. Počas tekutinového pôstu čerpáme vitamíny a minerálne látky práve z týchto štiav, ktoré potrebujeme najmä preto, lebo sa rozložené kyslé toxíny dostávajú do krvi. Náš organimus sa snaží hodnotu PH krvi udržať v rovnováhe, teda k vyváženiu kyslosti uberá vápnik a iné minerálne látky zo zubov a kostí. Zeleninové a ovocné šťavy majú zásaditý účinok, čiže výborne vyvažujú kyslosť. Takéto zásadité nápoje sú šťavy z pšeničnej trávy a rôzne bylinkové čaje.




Ďalšie články

História pôstu

Pôst v krestanstve Podľa katolíckeho lexikónu pôst je činom cnosti striedmosti: v širšom zmysle - sebazaprenie vyplývajúce z morálnych úvah; zdržiavanie sa pôžitkov; v užšom zmysle – skrotenie pudu sebestačnosti v jedení a pití. V…

Príprava na pôst. Myšlienky pred pôstom.

Predtým než začneme pôst, treba si vždy stanoviť odkedy a dokedy sa budeme postiť. Dôležité je, aby sme sa naň aj duševne pripravili. Predĺžiť obdobie sa vždy dá. Psychika je rovnako reálna a dôležitá ako…

Kategórie

Najnovšie články

Najčítanejšie články